41. İstanbul Film Festivali

Read Time:4 Minute, 53 Second

41.İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve gizli hazinelerin aralarında olduğu 135 uzun ve 22 kısa metrajlı filmden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 günde, 14 bölümde 43 ülkeden 164 yönetmenin filmleri gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak.

Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktaran İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel, Ulusal Kısa Film Yarışmalarında ve bu yıl ilk kez yarışmalı bir bölüme dönüşen Genç Ustalar’da yer alan ve Seyfi Teoman İlk Film Ödülü için yarışacak filmleri açıkladı.

41.Film Festivali kampanyası Monroe tarafından hazırlandı. Her filmin farklı bir gerçeklik ve ihtimal temsili olduğu içgörüsünden yola çıkan iletişim kampanyası, rüya metaforu üzerinden bilinçaltı, gerçeklik ve gerçeklik-üstü temalarını işliyor. Kampanyanın tüm kreatif çıktıları ise; festivalin 41 yılı boyunca ağırladığı ikonik sahnelerin izlerini taşıyan bir sinema perdesinin, tüm şehri gezmesine tanık oluyor.

Festivalin açılışını, dünya prömiyerini Şubat 2022’de Berlin Film Festivali’nde yapan ve En İyi Başrol Performansı (Meltem Kaptan), En İyi Senaryo, Sanat Sinemaları Birliği Ödülü kazanan Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı yapacak. Köln’de yaşayan komedyen, yazar, sunucu ve oyuncu Meltem Kaptan’ın güçlü Rabiye performansı kendisine Berlin Film Festivali’nde En İyi Performans Ödülü’nü getirdi. Tiyatro, opera ve film yönetmeni Andreas Dresen’in Geceyi Bekleyenler, Yolun Yarısında ve Yarı Yolda adlı filmleri, geçtiğimiz yıllarda İstanbul Film Festivali programında yer almıştı.

İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda CineWAM Premium+ City’s (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 7 salonda yapılacak.

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl iki değerli oyuncuya, Meral Çetinkaya ile Gülsen Tuncer’e verilecek. Sanatçıların ödülleri 7 Nisan gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak Açılış Töreni’nde sunulacak.

Her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim, networking platformu ve Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar, 14-15-16 Nisan tarihlerinde düzenlenecek.

Bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilecek, Türkiye’de bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde Buluşmalar, Film Geliştirme, Work in Progress ve Komşular atölyelerinde Türkiye’den ve komşu ülkelerden sinemacılara uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken, atölyesiyle artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor.

OGM Pictures’ın sponsorluğuyla Köprüde Buluşma: Diziler atölyesi ile geliştirme aşamasındaki dizi projelerinin sektör profesyonellerine sunumlarını yapmalarını sağlıyor. Ayrıca OGM Pictures Köprüde Buluşmalar atölye ödüllerinin sahipleri 16 Nisan akşamı yapılacak ödül töreninde duyurulacak. Köprüde Buluşmalar’ın Dizi Atölyesi’nde seçilen bir proje 30 bin TL değerinde OGM Pictures Özel Ödülü’nü almaya da hak kazanacak.

İlk ve ikinci kısa filmini yapacak genç sinemacılara yönelik olarak 2017’de düzenlenmeye başlayan, bu yıl da Kasım’da gerçekleşmesi planlanan ve Nespresso’nun sponsorluğunda gerçekleşen Kısa Film Atölyesi, kısa filmlerin sinema sektöründeki önemine dikkat çekmeyi ve uluslararası seviyede yapımların artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Atölye seçkisinde yer alan proje ekipleri projelerini geliştirmek üzere senaryo, yapım, görüntü yönetimi, cast gibi konularda eğitim alıyorlar. Atölyeler sonunda seçilecek projeye 10 bin TL değerinde Nespresso Özel Ödülü verilecek.

Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışmalarının kazananları ile FIPRESCI, Seyfi Teoman İlk Film Ödülü ve Genç Usta Ödülü’nü kazanan filmler 19 Nisan Salı akşamı yapılacak 41. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nde açıklanacak.

Dünya sinemasına yeni bir bakış getiren 10 film bu yıl festivalin büyük ödülü Altın Lale için yarışıyor. Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü, İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına veriliyor. Şakir Eczacıbaşı Altın Lale Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine 10 bin avro değerinde, Jüri Özel Ödülü’nü kazanan yönetmene 5 bin avro değerinde para ödülü veriliyor.

Dağların Denizcisi / Mariner of the Mountains / Karim Aïnouz / Brezilya, Fransa, Almanya, Cezayir

Coma / Bertrand Bonello / Fransa

Birlikte Öleceğiz / Together, We Shall Die / Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu / Türkiye, Almanya

Rüyalar Diyarı / Land of Dreams / Shirin Neshat, Shoja Azari / ABD

Vortex / Gaspar Noé / Fransa, Belçika, Monako

Leonor Asla Ölmeyecek / Leonor will Never Die / Martika Ramirez Escobar / Filipinler

Hayat Üzerine Bir Film / Feature Film About Life / Dovile Sarutyte / Litvanya, ABD

Gergedan / Rhino / Oleh Sentsov / Ukrayna, Almanya, Polonya

Flux Gourmet / Peter Strickland / İngiltere, ABD, Macaristan

Masumlar / The Innocents / Eskil Vogt / Norveç, İsveç, Danimarka, İngiltere, Fransa, Finlandiya

Ulusal Yarışma’da Altın Lale için, yapımı 2021-2022 sezonunda tamamlanan 12 film yarışacak.

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 10 dalda ödül veriliyor.

Ulusal Yarışma’da En İyi Film’e verilen Altın Lale ödülünü kazanana İKSV tarafından 200 bin TL verilecek. Anadolu Efes, En İyi Yönetmen ödülüne lâyık görülen isme 50 bin TL verecek.

Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan film 50 bin TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu 10 biner TL ile ödüllendirilecek. En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanana Alametholistic tarafından 10 bin TL, jürinin En İyi Özgün Müzik dalında seçtiği film müziğinin bestecisine LU Records tarafından 5 bin TL verilecek. 50. yaşını kutlayacak Milliyet Sanat Dergisi de bu yıl ilk kez verilen En İyi Sanat Yönetmeni ödülünü kazanacak kişiye 10 bin TL ödül takdim edecek.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda bu yıl 8 film ve yarışma dışı 1 film yer alıyor. İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme Discovery+ tarafından 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek.

Ulusal Belgesel Yarışması jüri üyeleri yönetmen Kıvılcım Akay, akademisyen ve sinema yazarı Melis Behlil ve yönetmen Yusuf Emre Yalçın.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Vizyona girecek en iddialı filmler
Next post 94. Oscar Ödül Töreni’nin yayıncı kuruluşu belli oldu